Mikä ihmeen Early Harvest oliiviöljy?
Oletko törmännyt termiin Early Harvest oliiviöljy ja miettinyt, että mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Early Harvest oliiviöljy
Oliiviöljy tehdään oliivipuun luumarjojen eli oliivien hedelmälihasta. Oliivipuita on eri lajeja ja eri lajit vaikuttavat myös siihen, että voiko hedelmälihasta tehdä hyvänmakuista oliiviöljyä, jos oliivit eivät ole täysin kypsiä. Esimerkiksi Kreikan Kreetan saarella viljellään Koroneiki lajiketta, jonka raaemmista vihreistä oliiveista valmistetaan oliiviöljyä – Early Harvest oliiviöljyä.
Early Harvest tarkoittaa varhaista satoa, jolloin oliivit korjataan ennen kuin ne ovat täysin kypsyneet ja jolloin saadaan ainutlaatuisen voimakas, pippurinen, raikas, kitkerä sekä ruohoinen maku oliiviöljylle. Early Harvest oliiviöljy on valmistettu aikaisemman kasvukauden aikana kerätyistä oliiveista. Sadonkorjuun ajoitus vaikuttaa oliiviöljyn makuun, aromiin, kemialliseen koostumukseen ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin sekä säilyvyyteen.
Oliivipuut tuottavat oliiveja pohjoisella pallonpuoliskolla tyypillisesti myöhään syksyllä. Sadonkorjuukausi voi alkaa jo syyskuun lopusta ja jatkuu helmikuuhun. Varhaisen sadonkorjuun oliiviöljy valmistetaan siis oliiveista, jotka poimitaan satokauden alussa, usein silloin, kun oliivit ovat vielä vihreitä eivätkä täysin kypsyneet.
Early Harvest -oliiviöljyn ominaisuudet:
Maku
Varhaisen sadonkorjuun oliiviöljyllä on yleensä voimakkaampi maku verrattuna täysin kypsyneistä oliiveista valmistettuihin öljyihin. Siinä on yleensä yrttipippurinen, ruohoisen arominen ja jopa karvas maku.
Väri
Varhaisen sadonkorjuun oliiviöljy on usein vihreämpää, koska kypsymättömissä oliiveissa on korkeampi klorofyllipitoisuus.
Terveyshyödyt
Tutkimukset viittaavat, että varhaisen sadonkorjuun oliiviöljyssä on enemmän antioksidantteja ja polyfenoleja, jotka ovat hyödyllisiä yhdisteitä, jotka edistävät öljyn mahdollisia terveyshyötyjä. Early Harvest -oliiviöljy ja erityisesti Luomu Early Harvest Extra neitsyt oliiviöljy on jopa terveellisempää kuin mikään muu oliiviöljy.
Happamuus
Varhaisen sadonkorjuun oliiviöljyn happamuus on yleensä alhaisempi, mikä on toivottavaa extra-neitsytoliiviöljylle.
Muuta huomioitavaa
Varhaisen sadonkorjuun oliiviöljyn ominaisuudet voivat vaihdella eri tekijöistä, kuten oliivilajikkeista, oliivien viljelyalueesta ja oliiviöljyn tuottajan käyttämistä erityisistä valmistusmenetelmistä. Jotkut pitävät parempana aikaisen sadonkorjuun oliiviöljyn vihreistä ja voimakkaista mauista, kun taas toiset pitävät miedommasta mausta, jolloin oliiviöljy on valmistettu kypsistä oliiveista.
Early Harvest -oliiviöljy on suuri luonnonlahja. Se on tunnettu korkeista ravitsemuksellisista ominaisuuksistaan antiikin ajoista lähtien. Early Harvest -oliiviöljyä arvostetaan kansainvälisesti ja yhä useammat kuluttajat pitävät yhä enemmän tämän tyyppisestä voimakkaamman makuisesta oliiviöljystä.
WM deli herkkujen verkkokaupan valikoimista löytyy esimerkiksi Edian Early Harvest vaihtoehtoja:
- Early Harvest Extra-neitsyt oliiviöljy, sadonkorjuu 4.10.-15.10.
- Luomu Premium Extra-neitsyt oliiviöljy, sadonkorjuu 25.9. -15.10.
- Numero 3 Extra-neitsyt oliiviöljy, sadonkorjuu 15.10.-30.10.